Buram Buram Kebap Kokan Semt: Horhor

23 Aralık 2016

126 görüntülenme

İstanbul’un en eski semti Fatih. Tarihi kadar lezzetleri de eski ve değerli.. Her köşebaşında ayrı tat, ayrı doku var. Türk mutfağının en özeli “Kebap” denince de İstanbul’da akla ilk gelen yer burada, ünü tüm ülkeye yayılmış kebap cenneti Horhor.

Bu arada Horhor, adını Horhor çeşmesinden alıyormuş. Rivayete göre Fatih Sultan Mehmet semtin civarında yürürken yerin altından su sesleri duyup, "Buraya bir çeşme yapın baksanıza 'hor hor' su sesleri geliyor" demiş ve semte bir çeşme yapılmış, horhor adı verilmiş.

Esnafın tabiri ile Kebapçılar Çarşısı. Başka hiçbir yerde bu kadar kebapçıyı bir arada göremezsiniz.  İlgi alaka yoğun, servis hızlı, ekonomik, lezzetli ve alabildiğine çok alternatifli bir yer daha yok. Konsept her restoranda aynı , tıpkı Güneydoğu’daki gibi, önce masa donatılır. Hepsi de ikram! Bakıp çıkmak isteseniz bile mutlaka çay-kahve ikram ederler. Misafirperver, hoşsohbet restoranlar silsilesi.

Tulum peyniri, tereyağ, bostana (Urfa’ya özgü nar ekşili, tasta servis edilen enfes salata), kırmızı turp, soğan salatası, ezme, çiğköfte, bolca yeşillik, ve ızgara sebzeler.. Masa dolusu ikramlıklar ile önce göz doyurulur! Bir de sıcak lavaş ile bakır taslarda kepçe ile içilen yayık ayranı geldi mi artık sıra siparişe gelebilir.

Bölgedeki kebapçıların büyük çoğunluğu Şanlıurfalı. Diğer işletme sahipleri ise Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Erzurumlu.

İlk kimin bu bölgeye gelmesi ile başladı bu hikaye bilmiyorum ama hangisine sorarsanız biz ilk geleniz diyor neredeyse J İnternette birçok kaynakta ilk açılanın 1969 yılında Şanlıurfalı Mahmut Atlıoğlu tarafından kurulan Onbaşı Kebap olduğundan bahsediyor.  Bir ara Gaziantep 'in SEÇ Baklavalari ile ortaklık yapan Onbaşı Kebap sanırım artan rekabete dayanamayıp yıllar sonra kapanmış.

Horhordaki birçok yerde yeme şansım oldu. Ama ben size en güncelinden bahsetmek istiyorum. Bölgedeki en eski restoranlardan biri, Urfalı Hacı Usta. Mekanın sahibi Hasan Çiçekler ile biraz sohbet etme şansım oldu çay ikramı sırasında. Dededen, babadan kebapçıyız biz abla diyor, diğerleri gibi değiliz, bizimki ata mesleği J “Dedem ilk olarak 1937’de Urfa’da kebapçılık yapmaya başlamış. 1979 yılında İstanbul’a taşınmışlar ve İstanbul’da daha kebabın o kadar yaygın olmadığı bir dönemde kebapçılık yapmaya başlamışlar.” Okan’a çıktık biz abla, Adanalı Hasan Usta’da vardı diyor. Programı izlemek isteyenler için youtubeda buldum.

https://www.youtube.com/watch?v=aD-vI2bC-Vc

https://www.youtube.com/watch?v=NV_4_42rLlo

Hem cadde de, hem arka sokakta 2 şubesi var Urfalı Hacı Ustanın. Eti Balıkesir’den getirip kendileri işliyorlar. Biz satır kıymasından yaparız, biz de eti makinada çekmek yok, kebaba bastın mı ekmeği kebap dağılır ablam yayılmaz diğerleri gibi diyor J İsot ve diğer baharatlar Şanlıurfa’dan geliyormuş.

Kapıdan girişte başlıyor hizmet. Neredeyse müşteri kadar servis elemanı var içerde, arı gibi çalışıyorlar. Hız olağanüstü, 5 dakikada masa donatılıyor. Yok yok masada. Çiğköfte ve ezme çok başarılı değildi. Bostana varken zaten gerisi bana göre teferruat. Biri bitti, ikinciyi istedim J

Kebaplar da aynı hızda geliyor. Ben fıstıklı ve haşhaşlı kebap denedim. İkisi de çok lezzetli ama yine favorim fıstıklı! Tatlıya yer kalmadığı için Künefe yiyemedim ama methini duydum.

Urfalı Hacı Usta web sitesinden online sipariş alıyor ve 7/24 yakın bölgelere servis veriyor.

Afiyet şeker olsun :)

Adres (merkez): Sofular Mah. Ragıpbey Sok. No.23/B Fatih İstanbul

Telefon: 0212 534 99 62 – 534 43 40

Adres (şube): Sofular Mah. Sofular Cad. Simitçi Şakir Sok. No.18/A (Aksaray Metro çıkışı karşısı) Fatih İstanbul

Telefon: 0212 4911861 – 4911863

İnternet sitesi: http://www.urfalihaciusta.com/

Ek bilgi: Oraya kadar gitmişken Horhor Antikacılar Çarşısına mutlaka uğrayın. Özellikle antika mobilya merakınız varsa sizin için biçilmiş kaftan!

Yorum Yaz

Aşağıdaki formu doldurarak yorum bırakabilirsin. Kişisel bilgilerin başkalarıyla paylaşılmaz.

Yorumun gönderiliyor. Sayfayı kapatmamalısın.
Captcha

Yorumlar

Hiçbir yorum bulunmamaktadır